Fact Check Friday: 1ste jaarscontact

Body

Van de honeymoon naar een jarenlang gelukkig huwelijk. Ieder jaar heb je, als het goed is, weer wat te vieren om dat je een jaar bij elkaar bent!
Als wij kijken hoe de relatie tussen klanten en bedrijven is, zien wij vooral dat er gevraagd wordt om een cijfer voor tevredenheid over de aflevering van de auto. Het liefst een 9 of een 10, maar wat doen we daadwerkelijk om de relatie met de klant goed te houden? Wij hebben de cijfers erbij gepakt en vertellen je hier graag meer over in deze fact check Friday!

Fact Check Friday!

Op het moment dat je de auto verkocht hebt en hem daarna hebt afgeleverd, moet je tijd en aandacht besteden aan de klantrelatie om deze goed te houden. De eerste verjaardag van de auto genereert in SAM een actie voor de verkoper van een autobedrijf. Wat vertellen de resultaten hiervan? En wat wil je bereiken met een goed onderhouden klantrelatie?

Met meer dan de helft van de klanten wordt geen contact opgenomen nadat ze een jaar in hun auto rijden.
Bron - data UnameIT
fcfnov

Wat vertellen de cijfers?

We hebben een analyse gedaan over meer dan 5000 afgesloten 1e jaarscontacten. Daarvan zien we dat iets meer dan de helft daadwerkelijk afgerond is. Ruim 2000 van deze contactmomenten met klanten staan dus nog open als openstaande taak! Daarnaast zien we dat van de trajecten die wel afgerond zijn, maar liefst 62,2% geen toelichting in het opmerkingen veld heeft. Terwijl dit dé plek is om klantdata in te vermelden die van waarde zijn voor de komende jaren.

Wanneer we kijken naar de velden die wel ingevuld zijn, zien we dat de top 3 reacties zijn: Tevreden, Zeer tevreden en Prima.

Waarom is het belangrijk om regelmatig contact te behouden met de klant?

Uiteindelijk wil je door oprechte interesse een goede relatie opbouwen bij de klant, zodat je gesprekken met de klant leuker worden en de klant een goed gevoel heeft bij het bedrijf. Daarom is het vullen van het opmerkingenveld essentieel, zodat je bij een volgend contact precies weet wat er besproken is. Vul daarom dit veld niet alleen praktische info, maar ook met info zodat de klant weet dat je daadwerkelijk naar haar/hem geluisterd hebt. Bijvoorbeeld, waar is de klant met de auto op vakantie geweest.

Bij voorkeur doe je dit contact dus persoonlijk, maar mocht dit niet lukken, gebruik dan een KCC of desnoods geautomatiseerde berichten.

Uiteindelijk gaat het je een trouwe en loyale klant opleveren in zowel de showroom als de werkplaats die hopelijk bij de eerstvolgende marketingactie gemakkelijker converteert naar order. 

Tjalling

Tjalling Bos

Customer Succes Coach

Welke contactmomenten gebruiken jullie in SAM?

Ik help graag om dit inzichtelijk te maken en de kwaliteit te verbeteren.