Fact Check Friday: Hoe werken we met de to-do lijst van SAM?

Body

We herkennen het vast allemaal wel: een collega die een bomvol overzicht heeft staan op SAM Vandaag met memo’s! SAM werkt het allerbeste op het moment dat je het ook op de juiste manier gebruikt, maar wordt dit wel daadwerkelijk zo gedaan? We hebben een analyse gedaan over ruim 150 gebruikers en vertellen je hier graag meer over! 

De mensen die met SAM werken weten het ongetwijfeld maar al te goed: SAM Vandaag is dé plek waar je alle memo’s naar voren ziet komen. En SAM Vandaag heet natuurlijk niet zomaar SAM Vandaag. Het is de plek waar je alle taken naar voren ziet komen die je vandaag moet doen. Een soort to-do list voor de  dag. Dat betekent  dat als je SAM Vandaag aan het einde van de dag is opgeruimd, je er ook zeker bent dat je de openstaande taken hebt opgepakt.

FCF 15 thumbnail
SAM Screenshot

Laten we de cijfers erbij pakken!

We hebben in dit geval 160 gebruikers met SAM geanalyseerd. Van deze gebruikers hebben slechts 25 medewerkers, dat is zo’n 16% geen verwaarloosde trajecten openstaan. Deze medewerkers zijn dus op tijd met de opvolging en hebben geen memo’s met rode tekst op SAM vandaag.

Wanneer we kijken naar de trajecten die niet op tijd zijn opgevolgd, dan zien we dat het grootste deel minder dan 10 taken open heeft staan die niet tijdig zijn opgevolgd; namelijk 72% van deze groep.

Van de medewerkers die meer dan 10 verwaarloosde taken open hebben staan (28%), zien we vooral dat deze taken lang open staan. Meer dan 80% van de taken die open staan, staat al langer open dan een week!

Natuurlijk zien we ook dat er grote verschillen zitten tussen bedrijven.

In basis draait het erom in sales dat je op het juiste moment de juiste actie doet. Dat betekent dat je ook daadwerkelijk contact met een klant op moet nemen wanneer je met een hem/haar bespreek dat je dit op een later moment van de dag zult doen. Als je SAM vandaag aan het einde van de dag leeg is, weet je daarom ook zeker dat je deze afspraken ook bent nagekomen.

Daarnaast is het belangrijk dat je in deze opvolging de kwaliteit ook hoog weet te houden. Trajecten doorplannen naar de toekomst is natuurlijk niet zo moeilijk, maar welke gesprekken heb je met de klant als je terugkomt op een eerder gemaakt voorstel? Daarin is het opmerkingenveld erg belangrijk. Zorg ervoor dat je bij de volgende actie de volgende punten meeneemt in je memo:

  • Eén praktisch punt wat je hebt opgevangen tijdens het gesprek. Bijvoorbeeld een concurrerend model waar de klant naar kijkt.
  • Daarnaast is het vastleggen van een punt van gunfactor essentieel en dan het liefst zo specifiek mogelijk. Bijvoorbeeld, de klant is op vakantie geweest naar de Ardennen of gaat komend weekend mountainbiken. Juist deze kleine dingen zorgen voor gunfactor en maken de beleving uniek, waar het product wat verkocht is bij verschillende dealers hetzelfde is.
Tjalling

Tjalling Bos

Customer Succes Coach

Ben je benieuwd hoe SAM Vandaag er bij jullie voorstaat, neem dan contact op via de gegevens in de beschrijving. Voor nu bedankt voor het kijken en tot de volgende keer!